Vandringsleder i Norra Sverige

Vandring är människans bästa vän, sa läkekonstens Hippokrates, och vi håller med om det med tillägget “i norra Sverige”. Vandringar i fjällvärlden bjuder på spektakulära vyer, stora doser frisk luft och samtidigt får du en mental avslappning som är svår att uppnå någon annanstans. För dig som förut aldrig har besökt de nordligare delarna av vårt land kommer upplevelsen att bli något utöver det vanliga eftersom naturen här är så olik den i södra Sverige. För den som är ovan finns kortare leder som är lättare att vandra medans den mer vane väljer de mer avancerade.

Bestig Sveriges högsta topp

Har du bestämt dig för en aktiv semester? De svenska fjällen bjuder på förstklassig vandring under sommarhalvåret. Här finns allt man kan begära av en vandringstur. Många drömmer om att besöka Sveriges högsta topp Kebnekaise. Från Sveriges nordligaste stad Kiruna tar du buss till Nikkaluota, där du börjar din vandring. Härifrån är det 19 kilometer till Kebnekaise fjällstation och vandringen tar cirka fyra-fem timmar. Här kan du sedan övernatta i servicehuset eller tälta i närheten om du föredrar det. Härifrån finns det sedan två leder som tar dig upp till toppen. Den ena, som är lättare att vandra tar ungefär 12 timmar medans den andra som – innehåller svårare moment med klättring – tar ungefär åtta timmar.

Vill du vandra i tre länder?

Den äldsta och mest kända vandringsleden i norra Sverige är Kungsleden, som tar dig från Abisko i norr till Hemavan i söder. Leden är 425 kilometer lång och den passar även den ovane vandraren då den inte har några svåra passager. Eftersom leden har olika etapper kan man välja att gå endast en del av den om man vill. Nordkalottleden i Lappland är en krävande led för dig som vill utmana dig själv. Leden går i nordligaste Sverige men även genom Finland och Norge. Totalt är den 800 kilometer med 70 kilometer i Finland, 350 i Sverige och 380 i Norge.

 
 

Fler artiklar om Norra Sverige

 
 
 
 
 
 
erudito