Riksgränsen

Om du åker upp till det nordvästra hörnet av Sverige är chansen stor att du befinner dig i närheten av Riksgränsen. Det är platsen som avgränsar Sveriges landyta från Norges, vilket gör att många människor passerar här årligen. Det är nämligen en av stationerna som nattåget från Stockholm passerar på sin väg till Narvik. Om du endast har åkt igenom Riksgränsen på din väg norrut eller söderut har du troligen inte sett mer än vackra vyer och kanske skymtat en skidlift. Men sanningen är att Riksgränsen har mer att så att erbjuda om du bara kliver av och utforskar platsen.

 

Eftersom Riksgränsen är den skidort som ligger allra längst norrut i Sverige lockar den turister under en stor del av året. Här ligger snön nämligen kvar när den försvunnit från konkurrerande skidorter, vilket leder till en exceptionellt lång skidsäsong. Klimatet är mycket gynnsamt för skidåkning och varje år faller stora mängder snö under merparten av året. Undantaget är sommarmånaderna då temperaturen kryper över plusstrecket – och emellanåt högre än så – vilket gör att snön smälter undan och naturen blir grönare. Det gör att en annan typ av turister åker hit: fjällvandrarna. Eftersom Riksgränsen ligger beläget mitt bland svenska fjäll finns det goda möjligheter att hitta spännande vandringsleder.Riksgränsen 1

 

Det är ändå vintersporten som gör att människor vallfärdar hit årligen. Med goda förbindelser från flygplatsen i Kiruna och det nämnda nattåget har det blivit relativt enkelt att ta sig hit, trots platsens avlägsna läge. Här finns det sex liftar och 15 pistade backar, men det är inte i första hand för de pistade nerfarterna som skidåkare kommer hit. Istället är det för många off-piståkningen som lockar människor, där Riksgränsen räknas till en av de absolut bästa platserna i Sverige. Det har också spridit sig utomlands vilket gör att Riksgränsen får en ansenlig mängd turister från länder utöver Norge och Sverige.

 

Varje backe – även de som är off-pist – har ett speciellt namn som de getts under årens lopp. Vissa är namngivna efter en person som åkt här medan andra syftar på en händelse som skett på platsen. Off-piståkningen är känd för att vara riskfylld och det är viktigt att bemästra skidåkningen innan du ger dig ut för backen för att slippa skador. Om du ändå känner av krämpor kan du hitta en kiropraktor i Stockholm när du kommer hem.

 
 

Fler artiklar om Norra Sverige

 
 
 
 
 
 
erudito