Murjek

En by som verkligen kan sägas vara en polcirkelby är Murjek i centrala Norrbotten. Norra polcirkeln går nämligen genom byn, vilket markeras med en skylt med texten ”Polcirkeln” på svenska, tyska och engelska, ett tecken på att turister lockas till Murjek. Det märks också på de inrättningar som finns i Murjek, trots byns blygsamma invånarantal på 51 invånare år 2010. Invånarantalet har sjunkit stadigt sedan 1960, då 460 människor bodde i Murjek. Tjugo år senare, 1980, hade antalet sjunkit till mindre än hälften, 214 invånare, och tjugo år efter det, 2000, hade det sjunkit till mindre än hälften igen, till 103 invånare. Efter det har samma minskning skett på bara tio år, för att resultera i dagens invånarantal. Förhoppningsvis kan turistnäringen rädda det som är kvar av Murjek.

Dess läge gör att det är relativt lättillgängligt med den lokala kollektivtrafiken. Murjek är till exempel Jokkmokk kommuns enda stationsort vid Malmbanan, en järnvägslinje som går mellan Narvik och Luleå. Det är världens nordligaste elektrifierade järnvägsbana, och den används förutom passagerartrafik till att frakta järnmalm från gruvorna i Kiruna och Malmberget till hamnarna i Narvik och Luleå. Stationshuset i Murjek används också som postservice och affär. Förutom möjligheten att färdas med tåg finns också bussar som går in till Jokkmokk och Kvikkmokk. Därifrån kan man sedan åka med tågförbindelser till andra delar av landet.Murjek 1

I byn fanns ett lärarseminarium som var verksamt mellan 1904 och 1934, där man utbildade småskolelärarinnor. I lärarseminariets lokaler huseras numera hembygdsföreningen, som bedriver en hembygdsgård i huset. Verksamheten omfattar bland annat en servering och ett vandrarhem, vilket är välkomnande för de turister som vill besöka polcirkeln. Man kan också hyra campingplatser eller stugor i anslutning till hembygdsgården.

Hembygdsgården kan verkligen sägas vara byns kulturella centrum, då byggnaden också hyser ett bibliotek och ett museum om lärarseminariet som tidigare höll till i huset. Här finns också en restaurang och hemtjänstens lokaler. Förutom hembygdsgården domineras Murjeks profil av dess kyrka, som uppfördes 1946. Den är gjord i trä och består av ett rektangulärt trähus. Kyrkan ritades av arkitekten Bertil Mattson.

Kanske passar Murjek bäst som turistresemål för den som är på genomresa. Då kommer man att finna allt man behöver här, från boende till mat och lagom många sevärdheter för en kort vistelse.

 
 

Fler artiklar om Norra Sverige

 
 
 
 
 
 
erudito