Karesuando

Karesuando ligger nästan så nära den finska gränsen man kan komma, och nästan så långt norrut i Sverige man kan komma. Det är i alla fall så långt norrut man kan bo i Sverige, om man inte vill bo för sig själv ute i vildmarken, då Karesuando är Sveriges nordligaste tätort. Här, 18 mil nordost om Kiruna, hittar man till exempel de nordligaste ändarna av Riksväg 99 och E45:an. Byn ligger i Lappland, intill Muonio älv, som utgör själva gränsen mellan Sverige och Finland. På andra sidan älven ligger den finska byn Kaaresuvanto, som är ett systersamhälle till Karesuando. De två samhällena är sedan år 1980 inte så avskilda från varandra som tidigare, då man öppnade en bro över älven.

Karesuando har fått sitt namn efter en man vid namn Måns Mårtensson Karesuando, som under sent 1600-tal antagligen var den rikaste mannen i Lappland. Han sägs ha ägt mellan 25 och 30 kor, 400 får och mellan 300 och 400 renar. År 1670 köpte Måns Mårtensson Karesuando det skatteland, fiskevatten, ängar och betesmarker som tidigare ägts av samen Henrik Nilsson Nikka, och därmed fick byn sin första fasta bebyggelse. Man byggde dock inte en kyrka i byn förrän år 1816. Det berodde på att man tidigare haft en kyrka i intilliggande Enontekis (Kaaresuvanto). I och med att den nya riksgränsen drogs hamnade dock denna kyrka på utländsk mark, och då såg man sig tvungna att bygga en ny kyrka i Karesuando.1280px-Karesuvanto_entering

Idag är Karesuando ett litet samhälle med drygt 300 invånare. Här finns en grundskola, ett daghem, flera livsmedelsbutiker, affärer och bensinstationer, ett bibliotek, ett gym, ett badhus, ett hotell, ett vandrarhem, en folktandvård, en läkarmottagning, ett äldreboende, ett postkontor en grill och en kiosk.

När man bor i en by i Lappland som Karesuando, och det är långt till närmaste granne och kanske till närmaste affär, är det ett måste att ha en bil. Om man ändå vill försöka värna om miljön så mycket som möjligt, kan man se till att dieseloptimera sin bil. Då får den nämligen högre prestanda, samtidigt som den drar mindre bränsle. Du kan få hjälp med dieseloptimering på Dieselkraft.se.

 
 

Fler artiklar om Norra Sverige

 
 
 
 
 
 
erudito