Höga kusten

Höga kusten är ett område längs den ångermanländska kusten, som sträcker sig både inom Örnsköldsvik- och Kramfors kommun. Området är gammalt men just namnet Höga kusten relativt nytt. Namnet syftar på den otroliga landhöjningen som skett efter att inlandsisen drog sig tillbaka. Det har gett området en unik natur som lockar många besökare. Det finns dessutom gott om turistattraktioner att roa sig med i det vackra landskapet. Det är inte bara naturen som lockar, även människan har skapat sevärdheter. Ett av dessa är den välkända Högakustenbron som är Sveriges näst längsta bro.

Upplev Ådalens poesi

“Detta är Ådalen, sannerligen det fagraste land! Allt detta är min Ådal, mitt sagoskrin, min kärlek och min skräck” så inleds sista stycket i Pelle Molins “Ådalens poesi”. Ådalen men dess branta nipor och den vackra Ångermanälven ingår även det till viss del i Höga kusten. Fler låter sig trollföras av naturen och stora delar av Området i Ångermanland är världsarvslistat av UNESCO sedan år 2000. Naturen är som hämtad ur en sagobok och har ni någon gång sett filmen Ronja Rövardotter har ni sett lite av magin. Slåttdalsskrevan som ligger i Skuleskogen där en gång riktiga rövare huserade finns med i filmen.

Turista i Högakusten

Det finns väldigt mycket att se och uppleva i området kring Höga Kusten. När det gäller antalet turister, är det ett av de områden som växer snabbast i Sverige. Här är några förslag på saker att göra vid ett besök. En båttur i skärgården vill du inte missa. Ta dig gärna till Ulvön och Sandvikens Fiskeläge där du kan prova på delikatessen surströmming. I Härnösand finns Murberget, ett friluftsmuseum där du bland annat kan få uppleva hur det var att leva i det svenska bondesamhället. I naturreservatet hittar du Skuleberget som bjuder på bergsklättring och andra friluftsaktiviteter. Det finns något för alla oavsett intresse i Ångermanland.

 

 
 

Fler artiklar om Norra Sverige

 
 
 
 
 
 
erudito