Arjeplog

Arjeplog ligger i Norrbottens län, i mellersta Lappland. Det är centralorten i Arjeplogs kommun. Staden ligger några mil söder om norra polcirkeln, men har trots det midnattssol mellan den 10 juni och den 3 juli, om man går upp på berget Galtispuoda som ligger strax söder om Arjeplog. Förutom berget omges Arjeplog även av annan imponerande natur, till exempel sjöarna Hornavan och Uddjaur, som ligger i Skellefteälvens avrinningsområde. Båda sjöarna är stora insjöar, och Hornavan är Sveriges djupaste sjö. Ett annat känt landmärke i Arjeplogs trakter är Silvervägen, som fått sitt namn efter silvergruvan i Nasafjäll. På sin väg från Skellefteå till Bodø passerar vägen Arjeplog.800px-Arjeplog_Church_Evening

Arjeplog har ungefär 2 000 invånare. Befolkningsmängden var som störst i mitten av 1990-talet, då man hade 2 135 invånare. Sedan dess har antalet sjunkit något; år 2010 bodde 1 977 människor i Arjeplog. Tätorten har en historia som sträcker sig tillbaka till 1636 eller längre – 1636 är det tidigaste belägget man har hittat för ortsnamnet Arjeplog. Det var då namnet på den sameby som fanns på platsen, och senare även på kyrko- och marknadsplatsen. Arjeplog är en försvenskning av platsens samiska namn, Árjepluovve. Efterledet ”pluovve” betyder ”blöt myr”, och förledet kan antingen betyda ”behov som ska tillgodoses” eller ”ås”. Enligt den förstnämnda betydelsen skulle Arjeplog ursprungligen betyda ”myren där man samlades för att betala skatt”.

Arjeplog är känt för de flesta med bilintresse, eftersom majoriteten av Europas biltillverkare (och några av Asiens biltillverkare) testar sina bilar för vinterväglag i Arjeplog. Vinterprover för bilar är kommunens viktigaste näring, och bidrar till att fördubbla ortens befolkning varje vinter mellan december och mars. Då kommer nämligen runt 2 300 ingenjörer och tekniker till orten för att arbeta med och testa sina bilar. Många av dem kommer antagligen dit via Arvidsjaurs flygplats, som under vintern kan nås med direktflyg från till exempel Tyskland.

När man bor så långt norrut som i Arjeplog, och temperaturen ligger under nollan en stor del av året, kan det vara skönt att unna sig ett varmt bad då och då. Om du inte redan har ett kan du köpa billiga badkar på Buildor.se.

 
 

Fler artiklar om Norra Sverige

 
 
 
 
 
 
erudito