Abisko

Abisko ligger i det allra nordligaste Sverige, vid sjön Torneträsk i Kiruna kommun. Byn Abisko (som ofta kallas för Abisko Östra för att hålla isär den från Abisko turiststation som ligger två kilometer väster om byn) har ungefär 110 invånare. Trots det finns i byn en relativt stor matvaruhandel. Det beror på att många norrmän åker över gränsen för att handla i Sverige, och således förser butiken med kunder utöver byns invånare. I Abisko finns också en fältstation, som drivs av Polarforskningssekretariatet och som heter Abisko naturvetenskapliga station. Där bedrivs forskning inom ekologi, geologi, geomorfologi och metereologi, och miljödata finns samlad där sedan hundra år tillbaka, vilket varje år lockar runt 500 forskare. Ungefär 3000 forskningspublikationer har gjorts om området runt Abisko.

Abisko är, sitt isolerade läge till trots, eller kanske tack vare sitt isolerade läge, ett turistmål. Vissa tar sig så långt norrut i landet för att de hoppas att få se norrsken. Abisko anses nämligen vara en av de platser i världen där man har bäst chanser att få se det vackra naturfenomenet. Det beror på att klimatet gör att man där upplever många molnfria nätter.Abisko 2

En annan turistattraktion i Abisko är naturupplevelser, då man nära Abisko by hittar Abisko nationalpark, med en av de artrikaste flororna i fjällen, och ett mycket rikt djurliv. Det finns möjlighet att gå på guidade turer i naturen kring Abisko.

Andra föredrar en annan slags naturupplevelse, nämligen jakt, och även detta kan Abisko erbjuda sina besökare. De som vill jaga får dock söka sig utanför nationalparken, eftersom det är förbjudet att skada naturen inom dess gränser, och att fiska eller jaga. Särskilt bra är ripjakten i området kring Abisko, och du behöver inte ge dig ut själv utan kan gå med en guide på arrangerade jaktturer. Den som vill kan också få en uppvisning i hur man jagar ripa med stående fågelhund, och samtidigt lära sig allt om exempelvis skillnaderna mellan dal- och fjällripa. Vissa arrangörer anlitar kockar som tillagar dagens fångst till middagen. Innan du ger dig ut på jakt bör du dock se till att du har all utrustning du behöver. Den hittar du på Huntyardberras.com.

Oavsett om man föredrar en lugn promenad i naturen eller en hetsig jakt, finns det med andra ord anledning att besöka det lilla Abisko i de nordligaste delarna av norra Sverige.

 
 

Fler artiklar om Norra Sverige

 
 
 
 
 
 
erudito